Nätverket Läslov presenterar: Vinnarna av Läslovspriset

Måndag 31 oktober startar Läslovet – med lusten till läsningen, berättandet och skrivandet i centrum. Under vecka 44 arrangeras mängder av evenemang för barn och unga i hela landet. I år lanserades tävlingen LÄSLOVSPRISET som var öppen för alla mellan 7-13 år i hela landet som ville uttrycka sina tankar och känslor i ord, bild, musik eller film. Årets tema var ”Viktigast för mig”.

De som var med i tävlingen kunde välja att delta själva eller tillsammans med några kompisar (fick vara högst tre). Tre vinnare skulle utses. 108 bidrag kom in som bedömdes av en jury med författaren Martin Widmark som ordförande och av jurymedlemmarna hiphop-artisten Ayesha Quraishi, ordföranden för Sveriges Elevråd Erik Kochbati och Läslovets bägge talespersoner Elisabet Reslegård och Johan Unenge.

Vinnarna av Läslovspriset är Emma Davtyan Ragnarsson, 9 år från Hallsberg för En dikt om starka känslor. Kärleksfullt skrivet om en kompis som hänger med i vått och torrt. Vi känner alla igen oss.

Emma Fredlund, 11 år från Valbo för En novell med stor dramatik när man tror att man är på väg att mista någon. En mycket levande text med hög känsla av närvaro. Författaren har ett sätt att kommentera det som sker i berättelsen som gör att man som läsare kommer huvudpersonen mycket nära.

Asta Landenius, Maja Degermark och Stina Degermark, 13 år från Luleå för En animerad film med tre figurer gör upp i en styrketävling. Minstingen vinner. Det är den inre styrkan som väger tyngst. En leranimation med stor glädje i detaljer och med mycket humor.

Vinnare får en resa till Stockholm och en natt på hotell, studiebesök på ett bokförlag, träffa barn- och ungdomsboksförfattare, ett bokpaket samt hyllningar på Läslovsfestivalen den 4 november på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.