Nu startar Läsrörelsens stora nationella lässatsning BERÄTTELSER SOM FÖRÄNDRAR. 16 regionala inspirationskonferenser på 8 orter.

Läsrörelsen inledde under 2016 ett samarbete med författaren David Lagercrantz som donerat ett ansenligt bidrag för en lässatsning i 200 högstadie- och gymnasieskolor, från norr till söder. Minst 35 000 elever från hela landet kommer att delta. Projektet Berättelser som förändrar ska lyfta fram berättandet i skönlitteratur, biografier och serier. Tio böcker ingår. Projektet har möjliggjorts med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och i samarbete med Svenska barnboksinstitutet och Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Under året arrangeras 16 regionala inspirations- och utbildningskonferenser på 8 orter i landet för lärare i svenska, skolbibliotekarier och skolledare som deltar i projektet. Nu startar vi med de fyra första konferenserna:

 • Malmö 30 januari kl.13-17, Ungdomens hus, Norra skolgatan 10 B
 • Göteborg 31 januari kl. 13-17, Studieförbundet Vuxenskolan, Hip Hop Akademien, Brahegatan 11
 • Kalmar 14 februari kl. 13-17, Linnéuniversitetet, Smålandsgatan 26 A
 • Stockholm 15 februari kl. 13-17, Årsta Folkets Hus, Hjälmarsvägen 26

Program för konferenserna:

 • Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen ger en bakgrund till projektet.
 • Ann Boglind, huvudpedagog för projektet – universitetslektor i svenskämnets didaktik vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet. Ann Boglind föreläser om hur gemensam läsning av berättelser kan fördjupa ungdomars kunskap om andra och sig själva.
 • Elisabet Niskakari, skolbibliotekarie på Möllevångsskolan i Malmö och eleverna Nora Ali och Salam Muhialdeen, som bägge ingår i projektets referensgrupp av ungdomarna (de två deltar enbart i Malmö).
 • Johan Unenge, författare, serietecknare och Sveriges förste läsambassadör och läscoach. Författare till bland annat Mitt extra liv

Författarna Jessica Schiefauer och David Lagercrantz, som båda har skrivit böcker som ingår i projektet, kommer att medverka i uppföljande regionala konferenser under våren och hösten.

Totalt ingår tio titlar, som valts ut av projektets huvudpedagog Ann Boglind. Urvalet har skett bland annat i kontakt med en referensgrupp av skolungdomar från olika delar av landet. Tio korta intervjufilmer med författare eller kulturjournalister om de olika titlarna har tagits fram exklusivt för projektet

 • Emile Ajar: Med livet framför sej (Översättning: Bengt Söderbergh)
 • John Green: Förr eller senare exploderar jag (Översättning: Ylva Stålmarck)
 • Katarina Kieri: Mellan dig och dig
 • David Lagercrantz: Jag är Zlatan Ibrahimović
 • Lois Lowry: Den utvalde (Översättning: Birgitta Garthon)
 • Cilla Naumann: Kulor i hjärtat
 • Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
 • Meg Rosoff: Så har jag det nu (Översättning: Helena Ridelberg)
 • Johan Unenge: Mitt extra liv
 • Markus Zusak: Boktjuven (Översättning: Anna Strandberg)