Läslov

 

 

 

 

 

 

 

 

Läslov vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk. Introduktionen var på Bokmässan i Göteborg 2015.

 

Styrgrupp för nätverket LÄSLOV

Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och LÄSLOV
Babek Toloe Shagar, tidigare biträdande verksamhetsledare Tensta Community Center
Bodil Forsberg Unenge, CSR-ansvarig Bonnierförlagen
Cecilia Helsing, marknadschef Akademibokhandeln AB/Bokus AB
Johan Unenge, författare, Sveriges förste läsambassadör och läscoach, styrelsemedlem i Läsrörelsen
Katarina Dorbell, webbredaktör Barnens bibliotek
Lena Andersson, vd Berghs Förlag
Lisa Lewin, Bonnier Carlsen
Marianne von Baumgarten-Lindberg, barnboksexpert, styrelsemedlem i Läsrörelsen
Tony Lorenzi, gymnasielärare, nu lärare Västerås folkhögskola

 

Läslov 2016

LÄSLOVSPRISET!
Alla mellan 7-13 år var välkomna att delta i årets Läslovstävling. Vinnarna hyllades på Läslovsfestivalen den 4 november på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Läs mer om tävlingen på Läslovs hemsida
Läs mer om tävlingen och tävlingsreglerna här (pdf)

 

LÄSLOVSFESTIVALEN
Läslov 2015 blev en succé. Mycket tack vare idén om lusten som drivkraft och att läsningen kan stimuleras på många olika sätt. Under Läslovsveckan genomfördes över 350 aktiviteter över hela landet. En del av Läslov 2016 var LÄSLOVSFESTIVALEN på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 4 november, för alla mellan 6 och 19 år. På fyra scener presenterades ett fullspäckat program där det talades om hopplösa förälskelser, glädjefyllda återföreningar, skräcken, lyckan, längtan, mod och allt annat som gör boken och berättelsen levande. Hit kom Michelle Paver, Dan Höjer, Kristina Ohlsson, Farzad Farzaneh, Moa-Lina Croall och en lång rad andra författare och illustratörer för att berätta om sina böcker, sitt författarskap och vägen dit.

Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm Eva-Louise Erlandsson Slorach invigde Läslovsfestivalen.

 

Läslov 2015

SEMINARIER PÅ BOK & BIBLIOTEK 2015

Torsdag 24 september

Höstlov blir Läslov?
I det moderna Sverige där språket och läsningen får allt större betydelse vill vi stimulera barns och ungas läslust – det är dags att Höstlovet förvandlas till Läslovet. Läslovet blir ett tillfälle – för både barn och vuxna – till nya upplevelser, till resor i fantasins värld, till umgänge och samtal. LOVET och LÄSANDET står i centrum. Under året vill nätverket etablera Läslov som begrepp, med målet att det 2016 finns inskrivet i läroplanen vecka 44. Introduktionen sker på Bokmässan. Hur ser regeringen på läsningens betydelse? Medverkande: Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, Gustav Fridolin, utbildningsminister, Johan Unenge, Sveriges förste läsambassadör, nu läscoach och språkrör för satsningen idrott och läsning, Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm och Cassi Stankovic, studerande från Angered.

Moderator: litteraturvetaren och före detta proffsboxaren Åsa Sandell.

Arrangör: Nätverket Läslov vecka 44 – ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.

 

Torsdag 24 september

Dax för Läslovet
Nu förvandlas Höstlovet till Läslovet. Vi vill sporra barns och ungas lust till läsande, berättande och skrivande i alla dess former och på alla upptänkliga platser – över hela landet. Det kan vara genom bokbytardagar, skrivarverkstäder, idrottsklubbar eller via caféer, restauranger, filmversioner av böcker som visas på en fasad, undervattensläsning i simhallar, via kanaler som Youtube och P3, med rappartister eller … Endast fantasin sätter gränser. Kom och inspireras av vår erfarna och kunniga panel som ger en mängd exempel på hur man kan sprida läsglädje.

Medverkande: Tony Lorenzi, aktiv med streetart-projekt och hiphop, gymnasie- och folkhögskollärare och litteraturvetare, Caroline Liberg, professor i utbildningsvetenskap med inriktning mot läs- och lärprocesser Uppsala universitet, Karin Zetterberg, bibliotekschef Eskilstuna kommun, Karin Wahlén, kulturcoach Östersunds Fotbollsklubb, och Hussein Al Saidan, studerande från Angered. Moderator: litteraturvetaren och före detta proffsboxaren Åsa Sandell.

Arrangör: Nätverket Läslov vecka 44 – ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.

 

 

Läs mer

www.läslov.se
Pressmeddelanden
Nätverket Läslov