Sedan starten på Bok & Bibliotek år 2000 har Läsrörelsen arbetat med insatser på många nya sätt och nya arenor. Vi har genomfört både opinionsbildande kampanjer och många direkt lässtimulerande projekt. Ett exempel är de barn- och bilderböcker som ingår i Bok Happy Meal på McDonald’s alla restauranger – hittills i en upplaga av 18,4 miljoner exemplar.

Vårt arbete blir aldrig färdigt. Det finns hela tiden stora behov och nya idéer. Under 2017 fortsätter Berättelser som förändrar – en lässatsning i 200 högstadie- och gymnasieskolor över hela landet – och det breda samarbetsprojektet Läslov. Vår övertygelse är att ett utvecklat språk är bland det viktigaste vi kan ge våra barn.

Pågående projekt

Aktuellt

Måndag 30 oktober börjar Läslovet, en vecka då alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – kan ta del av kreativa och inspirerande aktiviteter landet över. Temat för årets Läslov är VÄNLIGHET, vilket presenteras under torsdagen på Bokmässan.

2 till 8 oktober 2023 är det Dyslexivecka. Årets tema är ”Rätten att utvecklas genom hela livet”.

Dyslexiveckan anordnas av:
Dyslexiförbundet, Svenska Dyslexiföreningen, Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn, Läsrörelsen, Svensk biblioteksförening.

Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård ingår i juryn för Dyslexipriset.

Läsrörelsen är den samlande kraften för Read Hour Sverige, under FN:s läskunnighetsdag den 8 september. En symbolisk timme mellan klockan 19.00 och 20.00 med lustläsningen i centrum som genomförs med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft. Närmare 250 Läsande förebilder har hittills anslutit sig, bland andra partiledare och språkrör från samtliga riksdagspartier. Men läsande förebild nr. 1 är Sepenta Sarhadi, 10 år, och storläsare av rang som inspirerar och läser för andra barn.

Nyhetsarkiv

Bli medlem

Genom att bli medlem i Föreningen Läsrörelsen hjälper du till att..????

Bli medlem