Aktuellt

13 alfabetsböcker inspirerar
Liljevalchs+

Under jul- och nyårshelgerna bjuder Liljevalchs och Läsrörelsen barn i åldern 5-7 år på den scenografiska utställningen ABC – Ö, 13 alfabetsböcker inspirerar, och mängder av workshops där Taxi Stockholm står för en nyårsgåva till barn i socioekonomiskt utsatta områden. För pedagoger, bibliotekarier och andra alfabetsintresserade arrangeras den 11 januari en avgiftsfri konferens i Skulpturhallen på Liljevalchs.

Utställningsperioden är 9 december 2022 – 15 januari 2023.

Närmare 50 förstorade sidor ur de 13 alfabetsböckerna rör sig likt löv i rummet. I fondens glasvägg finns en hög med alfabetets alla bokstäver som lyser upp när en bokstav trycks ner på ett tangentbord. Utställningen är skapad av formgivaren Martin Jämtlid. För den tekniska lösningen och programmeringen av “ljusalfabetet” står Marc Balbo.

Workshops med bokstäver har lagts upp av illustratörerna/författarna Pernilla Stalfelt och Stina Wirsén för barn i åldern 5-7 år (sista året i förskolan och förskoleklass) som sker i anslutning till utställningen. Studerande från Nyckelviksskolan håller i de workshops som anordnas.

Som en nyårsgåva bjuder Taxi Stockholm 15 00 00 på körningar till och från förskolor i socioekonomiskt utsatta områden 2-4 januari och 9-13 januari. 

En konferens om bokstäver och språk arrangeras i Skulpturhallen på Liljevalchs den 11 januari för pedagoger från förskolor, förskoleklass, år 1 till 3, och bibliotekarier. Bland de medverkande finns Mats Malm, ständig sekreterare Svenska Akademien och föreståndare Litteraturbanken, Elina Druker,professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur, Eva-Kristina Salameh, leg logoped och doktor i medicinsk vetenskap som sedan 70-talet arbetat med flerspråkiga barn, och Susanna Ekström, litteraturpedagog och f.d. universitetsadjunkt. Moderator är journalisten Gunilla Kindstrand. Konferensprogrammet bifogas.

Alfabetsböcker som ingår:

Prinsarnes blomsteralfabet av Ottilia Adelborg (1892), ABC-resan av Elsa Beskow (1945), ABC av Stig Lindberg/Britt G. Hallqvist (1951), ABC av Poul Ströyer/Lennart Hellsing (1961), Majas Alfabet av Lena Anderson (1984), ABCD-boken av Mati Lepp (1997), ABC-boken av Jan Lööf (1999), ABC-bok av Owe Gustafson (2001), Alfons ABC av Gunilla Bergström (2002), Lilla ABC med Rut, Knut & Tjut av Stina Wirsén/Carin Wirsén (2003), Från Apglad till Öronvax. En ABC-bok av Pernilla Stalfelt (2004), Livets ABC av Lisen Adbåge (2020), och Mumindalens alfabet av Tove Jansson/Annika Sandelin (2021).

För urval av titlar står Susanna Ekström, Elisabet Reslegård, Marianne von Baumgarten-Lindberg och Stina Wirsén.

Alfabetssatsningens projektledare är Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård.

Mer information finns i pressmeddelandet från den 1 december.

ABC – Ö är ett samarbete mellan Liljevalchs och Läsrörelsen. Och med stöd av Postkodstiftelsen, Bonnierförlagen, Moomin Characters, Rights & Brands, ABA Arkitektkopia, Lekolar, Nyckelviksskolan och Taxi Stockholm 15 00 00.

Föreningen Läsrörelsen blev i oktober nominerad till Astrid Lindgren Memorial Award 2023.

Presskontakt

Frida Ekelin, koordinator Läsrörelsen
frida.ekelin@lasrorelsen.nu
076-221 44 66

Karin Schyffert, Senior PR Advisor Friends Agenda
karin.schyffert@friendsagenda.se
070-261 56 44

Sara Källsner, pressansvarig Liljevalchs
sara.kallsner@stockholm.se
08-508 31 325, 076-123 13 25


Ladda ner pressmeddelandet (pdf)