Aktuellt

13 alfabetsböcker inspirerar
Liljevalchs+
9 december 2022 – 15 januari 2023

Den 9 december öppnar Liljevalchs konsthall i samarbete med Läsrörelsen den scenografiska utställningen ABC – Ö som vill inspirera barn att ta till sig bokstäver, utifrån 13 utvalda böcker. Den äldsta är Prinsarnes blomsteralfabet av Ottilia Adelborg från 1892 och den senaste Mumindalens alfabet som utkom 2021 skriven av Annika Sandelin, baserad på Tove Janssons berättelser och illustrationer. 

Närmare 50 förstorade sidor ur de 13 alfabetsböckerna rör sig likt löv i rummet. I fondens glasvägg finns en hög med alfabetets alla bokstäver som lyser upp när en bokstav trycks ner på ett tangentbord. De 13 boktitlarna presenteras längre ner.

Utställningen är skapad av formgivaren Martin Jämtlid. För den tekniska lösningen och programmeringen av “ljusalfabetet” står Marc Balbo.

Workshops med bokstäver har lagts upp av illustratörerna/författarna Pernilla Stalfelt och Stina Wirsén för barn i åldern 5-7 år (sista året i förskolan och förskoleklass) som sker i anslutning till utställningen. Studerande från Nyckelviksskolan håller i de 47 workshops som anordnas.

Som en nyårsgåva bjuder Taxi Stockholm 15 00 00 på körningar till och från förskolor i socioekonomiskt utsatta områden 2-4 januari och 9-13 januari. 

En konferens om bokstäver och språk arrangeras i Skulpturhallen på Liljevalchs den 11 januari för pedagoger från förskolor, förskoleklass, år 1 till 3, och bibliotekarier. Bland de medverkande finns Mats Malm, ständig sekreterare Svenska Akademien och föreståndare Litteraturbanken och Elina Druker, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur. Konferensprogrammet bifogas.

Vernissage fredag 9 december kl. 13.00 med invigningstal av Torun Boucher, kulturborgarråd Stockholms stad. Inbjudan bifogas.

  • Så blev den då av den ABC-satsning som Liljevalchs och Läsrörelsen har velat göra! Allt som kan uppmuntra till läsning i dessa tider är av godo. Vi talar om ordet som en väg till demokrati. Vi talar barn som kanske aldrig varit i vårt hus och som under några hektiska veckor har chans att inta detsamma med hull och hår! Det är Liljevalchs melodi! säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.
  • För Läsrörelsen känns det fantastiskt att Liljevalchs öppnar sin konsthall för en renodlad barnsatsning, med siktet på läsning. Att Nyckelvikskolans studerande vill leda 47 workshops och att Taxi Stockholm kör barn från socioekonomiskt utsatta områden till utställningen ABC – Ö, är inget mindre än fantastiskt, säger Elisabet Reslegård, Läsrörelsens ordförande och projektledare för alfabetssatsningen.

Alfabetsböcker som ingår:

Prinsarnes blomsteralfabet av Ottilia Adelborg (1892), ABC-resan av Elsa Beskow (1945), ABC av Stig Lindberg/Britt G. Hallqvist (1951), ABC av Poul Ströyer/Lennart Hellsing (1961), Majas Alfabet av Lena Anderson (1984), ABCD-boken av Mati Lepp (1997), ABC-boken av Jan Lööf (1999), ABC-bok av Owe Gustafson (2001), Alfons ABC av Gunilla Bergström (2002), Lilla ABC med Rut, Knut & Tjut av Stina Wirsén/Carin Wirsén (2003), Från Apglad till Öronvax. En ABC-bok av Pernilla Stalfelt (2004), Livets ABC av Lisen Adbåge (2020), och Mumindalens alfabet av Tove Jansson/Annika Sandelin (2021).

För urval av titlar står Susanna Ekström, Elisabet Reslegård, Marianne von Baumgarten-Lindberg och Stina Wirsén.

ABC – Ö är ett samarbete mellan Läsrörelsen och Liljevalchs. Och med stöd av Postkodstiftelsen, Bonnierförlagen, Moomin Characters, Rights & Brands, ABA Arkitektkopia, Lekolar, Nyckelviksskolan och Taxi Stockholm 15 00 00.

Föreningen Läsrörelsen blev i oktober nominerad till Astrid Lindgren Memorial Award 2023.

Presskontakt

Sara Källsner, pressansvarig Liljevalchs
sara.kallsner@stockholm.se
08-508 31 325, 076-123 13 25

Karin Schyffert, Senior PR Advisor Friends Agenda
karin.schyffert@friendsagenda.se
070-261 56 44

Frida Ekelin, koordinator Läsrörelsen
frida.ekelin@lasrorelsen.nu
076-221 44 66


Ladda ner pressmeddelandet (pdf)