På Bokmässan 2018 inledde Läsrörelsen satsningen BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder med 50 program på bildscenen och ett stort seminarium som omfattade allt från grottmålningar till dataspel. Nu har Postkodstiftelsen beviljat Läsrörelsen 2 750 000 kronor för att utveckla projektet.
BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder är Föreningen Läsrörelsens landsomfattande projekt om vikten av och konsten att läsa bilder ur ett pedagogiskt, analytiskt och konstnärligt perspektiv.
Forskare, pedagoger och bildutövare deltar och medverkar under arbetets gång.
Stora konferenser anordnas i samarbete med museer och konsthallar. Kulturskolor har specialsatsningar för barn och unga. Filmvisningar ordnas tillsammans med Folkets Hus & Parker. En idéskrift tas fram.
– Det är oerhört glädjande att satsningen BILDBERÄTTANDE blir ett landsomfattande projekt. Precis som Läsrörelsen fick sin start på Bokmässan för snart 20 år sedan så fick Bildberättande sitt avstamp på Bokmässan 2018. Det visar på ett långsiktigt och bra samarbete för läs- och bildfrämjande insatser, säger Frida Edman, mässansvarig Bokmässan.
I det snabba bildflöde som vi alla lever i är det viktigt att kunna använda och tolka bilder. Exemplet med president Barack Obama som i ett manipulerat videoklipp figurerade på Youtube under förra året är djupt skrämmande. Statens medieråd och Forum för levande historia, som bägge är samarbetspartner i projektet BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder, för fram propaganda- och reklambildernas förledande budskap som kräver god bildkunskap för att genomskådas. Ett aktuellt exempel är de Hollywoodinspirerade propandafilmer IS har framställt. Starka känslor förstärks också genom bilder på Facebook – med två miljarder användare – och i andra sociala medier.
– I en allt mer bildbaserad värld är förmågan att förstå och kritiskt tolka bilder oerhört viktig. Vi är därför väldigt glada att tillsammans med Läsrörelsen belysa bilders påverkan på samhället samt öka kunskapen om bilders makt och budskap, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.
Tanken är att sätta fokus på bilden och lyfta fram att det är grundläggande för alla att lära sig läsa och tolka bilder. Det gäller redan från tidig ålder och upp genom hela livet. Enligt Tarja Karlsson Häikiö – sakkunnig i projektet och professor i visuell och materiell kultur vid HDK i Göteborg – borde bild likställas med andra ämnen och ses som ett ”kärnämne”. Bild är visserligen inskrivet i läroplaner för grundskolan och finns som valbart ämne i gymnasieskolan, men har inte den betydelse som den borde ha i vårt visualiserade samhälle.
Vi har delat in landet i sju regioner. Regioner som sammanfaller med Folkets Hus & Parkers indelning, se bilaga. I varje region samarbetar vi med muséer och konsthallar och arrangerar heldagskonferenser med journalisten Gunilla Kindstrand som moderator.
Hösten 2019: 11/9 i Sundsvall-Kulturmagasinet (Södra Norrland), 9/10 Umeå-Bildmuseet (Norra Norrland), 6/11 Karlstad-Värmlands Museum (Mellansverige) och 28/11 Norrköping-Arbetets museum (Sydöstra).
Våren 2020: 27/1 i Stockholm-Liljevalchs konsthall (Östra), 9/3 i Lund-Skissernas Museum (Södra) och 30/3 i Borås-Textilmuseet (Västra).
På konferenserna medverkar forskare, pedagoger och experter inom olika bildområden.
Vi vänder oss till pedagoger och lärare inom alla stadier, från förskola till gymnasiet, och till skolledare och politiker. Men även till en engagerad allmänhet.
En idéskrift om bildberättande tas fram med många ingångar till hur det går att arbeta med bild. Liksom på konferenserna belyses bredden med allt från grottmålningar till dataspel och delar som: kyrkmålningar, konst, textilier, mode, foto, film, illustrationer, bilderböcker, serier och graffiti. Redaktör för skriften är Marianne von Baumgarten-Lindberg.
I anslutning till de regionala konferenserna samarbetar vi med kulturskolorna som har verksamhet under några veckor, med olika inriktningar utifrån utställningar på respektive museum/konsthall. Allt för att visa bredden i bildämnet. Målgruppen för den här delen av projektet är barn och ungdomar från 10 år och uppåt som arbetar med eget bildskapande. Pedagogerna väljer ut två elever i varje region som själva får presentera sina verk på en Sommarsalong – i samarbete med Liljevalchs konsthall – under Stockholms Kulturfestival i mitten av augusti 2020.
Vi genomför också filmvisningar tillsammans med Folkets Hus & Parker på en biograf i varje region, och då både som skolvisningar riktade till elever i högstadiet och gymnasiet och till den breda allmänheten.
– Den stora utmaningen är att få lärare, skolledare, politiker och samhället i stort att förstå vikten av kunskap och kompetens när det gäller bilden, säger Elisabet Reslegård, Läsrörelsens ordförande och idégivare till projektet BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder.
Innehållet i konferenserna presenteras inom kort.
För mer information:
Sanna Hallman Lundgren, kommunikatör Läsrörelsen
070-400 19 78, sanna.hallman@lasrorelsen.nu
Maria Åhlin, koordinator för BILDBERÄTTANDE
073-583 91 03, maria.ahlin@lasrorelsen.nu
Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare Läsrörelsen
070-625 81 74, reslegard@yahoo.se
Bilagor:
Pressmeddelandet som PDF att ladda ner
Grafiskt material, BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder
Sakkunniga, referensgrupp, regioner och län, samarbetspartner
Bild: Grottmålning av bisonoxe från norra Spanien, cirka 30 000 år gammal
Bild: Illustration av Stina Wirsén, Alexander McQueen, Savage Beauty
Bild: Teckning av Linda Bondestam ur boken God natt på jorden
Bild ur filmen: Viljans triumf av Leni Riefenstahl, Tyskland 1934. Foto: Everett Collection/TT
Bild: Bildjournalisten Paul Hansen från Gaza