Läsrörelsen med stöd av familjen Hägg kan nu med glädje meddela att Göran Hägg-stipendiet 2017 på 25 000 kronor går till Ann Ohlsson, gymnasielärare i svenska vid Kungsholmens västra gymnasium i Stockholm.

Motiveringen lyder: Med enastående förmåga att berätta och lyssna ger Ann Ohlsson elever möjligheter att finna glädje i läsningen. Genom sin kunskap och sitt genuina intresse i språk- och litteraturundervisningen verkar hon helt i Göran Häggs folkbildande anda.

Priset delas ut av Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård och Barbro Hägg på Bokmässans Gala i Göteborg fredag den 29 september.

Årets stipendiat Ann Ohlsson. Foto: Pia Nordin

Årets stipendiat Ann Ohlsson. Foto: Pia Nordin

Ann började sin karriär som lärare i lågstadiet och har sedan dess vidareutbildat sig till gymnasielärare. Hon har från start engagerat sig mycket i läsningen, inte minst med de elever som haft svårt för läsning med inställningen att ”ge alla elever samma chans att lyckas och att väcka alla elevers litteraturintresse”. Ann har dessutom aktivt arbetat med att utveckla sin och sina kollegors undervisning genom utvecklingsarbeten och fortbildning, något som bland annat har lett till att hon tagit magisterexamen i didaktik och nu är licentiand vid den ämnesdidaktiska forskarskolan, Stockholms Universitet.

Läsning har alltid varit en stor del av mitt liv och jag har alltid läst mycket. Kan faktiskt inte tänka mig ett liv utan skönlitteratur och förutom alla ”nyttigheter” med att läsa litteratur så är det nog den glädje jag själv upplever som jag helst av allt vill förmedla till mina elever, säger Ann Ohlson.

Ann deltar under Bokmässan i ett seminarium om Göran Hägg och hans sista bok, Sanningen är alltid oförskämd, tillsammans med Stefan Hilding, förläggare Norstedts, Annina Rabe, litteraturkritiker och kulturjournalist samt Gunnel Engwall, professor Stockholms universitet och ordförande för den vetenskapliga utgivningen av August Strindbergs Samlade Verk. Moderator: Gunilla Kindstrand, journalist.

Seminariet äger rum lördag 30/9 10:00-10:45 i seminariesal H1.