Styrelsemedlem i Läsrörelsen. Göran Hägg – docent i litteraturvetenskap, författare, folkbildare och debattör – avled hastigt och oväntat i slutet av september.

hägg_göran_litenHan satt på en uteservering i sitt känslomässiga hemland Italien, åt säkert en god lunch och fick ett gott italienskt rödvin till när han rycktes bort. På stolen bredvid honom låg antagligen hans italienska fotbollskeps och en trave böcker. Han var på väg att guida en grupp svenskar runt på Sicilien. Som den folkbildare han var blev guidningen ytterligare en väg för honom att dela med sig av sina stora kunskaper i historia, arkitektur, litteratur och konst.

Att läsa var för honom lika viktigt som att äta och dricka. En av hans böcker är 1001 böcker som du måste läsa innan du dör. Den visar att hans litterära smak var som ett ”smörgåsbord” där klassiker samsas med barnböcker och deckare med diktsamlingar. Han var också ett hängivet Kalle Anka-fan. Strax innan han gick bort kom ett specialnummer av Kalle Anka där texten var skriven av Göran med Selma Lagerlöfs Nils Holgersson som utgångspunkt.

Göran var en entusiastisk läsfrämjare. I Läsrörelsen, där han ingick i Läsrådet sedan starten och sedan 2002 i styrelsen, var hans kunskaper ovärderliga och hans debattvilliga penna till stor nytta. Alltid idérik, generös och stöttande.

Vid våra styrelsemöten väntar vi på att han ska komma infarande med fladdrande rock, sin italienska keps på huvudet och sin trave böcker under armen. Men hans plats är tom och vi delar vår sorg och saknad med hans familj och alla hans vänner och kollegor.

Läsrörelsens styrelse