Unik uppslutning kring Read Hour den 8 september, från Skolverket och från många Läsande förebilder

Den ideella Föreningen Läsrörelsen är den samlande kraften för Read Hour Sverige, under FN:s läskunnighetsdag den 8 september. En symbolisk timme kl. 19-20 (likt Earth Hour) med lustläsningen i centrum. Nu uppmuntrar Skolverket skolorna att arrangera en festdag för läsning den 8 september. Allt fler Läsande förebilder ansluter sig, bland andra partiledarna och språkrören från samtliga riksdagspartier. Arbetet genomförs med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft. Inför och under den 8 september kommer mycket att synas på sociala medier med #ReadHourSverige och #ReadHour.

Den 8 september firas FN:s läskunnighetsdag världen över och sedan några år också genom Read Hour – som startades av Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland – och nu sprider sig. Allt beskrevs utförligt i Läsrörelsens pressmeddelande från den 22 augusti.

Närmare 140 Läsande förebilder – i alla åldrar och med olika bakgrund – har redan anslutit sig till Read Hour, bland andra samtliga partiledare och språkrör för riksdagspartierna, nuvarande och tidigare kulturministrar, och ledamöter i Svenska Akademien. Andra är Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare för FN, Nicolas Lunabba, verksamhetsledare för Hela Malmö, Flora Wiström, bloggare, Gift Blessing, rapartist, Hanna Marklund, tidigare fotbollsspelare och lärare, och Sepenta Sarhadi, 9 år och storläsare av rang som inspirerar och läser för andra barn och har utnämnts till Läsande förebild nr. 1. Många kommer också att lägga upp en bild eller en kort film med vad de läser den 8 september på sociala medier med #ReadHourSverige och #ReadHour.

  • Skolverket uppmärksammar Read Hour genom kampanjer i sociala media denna vecka. Där uppmuntrar vi skolorna att arrangera en festdag för läsningen 8 september och ger förslag på hur man kan arbeta med läsande förebilder i undervisningen, på fritidshemmet och tillsammans med skolbibliotekarien. Read Hour kommer även att stå som första nyhet i Skolverkets nyhetsbrev som skickas ut torsdag 2 september, berättar Tammi Gustafsson Nadel, undervisningsråd på Skolverket.
  • Satsningen Read Hour är för att stärka läsningen i alla former – med ögon, öron och fingrar. Tillgången till ett rikt språk är en förutsättning för demokratin, säger Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård. Arbetet med Read Hour i Sverige genomförs med många samarbetspartners inte minst från Nätverket Läslov – med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag, tillägger Elisabet Reslegård. Tidskrifter och dagstidningar uppmärksammar också detta genom att upplåta utrymme för helsidesannonser.

Ett långt citat från Jan Eliasson, om bakgrunden till FN:s läskunnighetsdag finns i pressmeddelandet från den 22 augusti.

För mer information och kontakter:
Karin Schyffert, Senior PR Advisor Friends Agenda, 070-261 56 44 karin.schyffert@friendsagenda.se
Frida Ekelin, koordinator Läsrörelsen, 076-221 44 66 frida.ekelin@lasrorelsen.nu


Ladda ner pressmeddelandet (pdf)