Nyheter

Läslovets tema är POESI

Till Läslovet vecka 44 med temat POESI bjuder vi in alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – att läsa, skriva och tolka poesi. Men även att läsa och skriva i andra former.

Idén till temat väcktes av Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien, efter att de gett ut diktboken En bro av poesi som genom Skolverket distribuerades till alla elever som började förskoleklass 2021. Inför Läslovet 2024 ger nu Svenska Akademien ut Tid för poesi riktad till mellanstadiet, i samverkan med Skolverket, En bok för alla och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Boken skänks till skolorna i klassuppsättningar. För urvalet i de bägge diktböckerna står litteraturvetarna Ann Boglind och Anna Nordlund.

– Läsrörelsen har en lång och imponerande historia av att sprida läsningens goda till så många som möjligt. Vi i Svenska Akademien är glada över samarbetet och ser förväntansfullt fram emot läslovet med tema poesi, säger Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Andra röster om poesi:

– Man måste försöka läsa dikter, för tänk om man inte läst en enda dikt innan man dör, säger Arhip Miadzvedzev, elev i årskurs 5 på Centralskolan i Märsta.

– Vi har elever från ett 60-tal länder. Att arbeta med dikter öppnar upp språkets möjligheter. Fler och fler har hakat på, även utanför skolan. Förra året skrev elever dikter som sattes upp i butiker i Sigtuna under Julskyltningen, säger Ulrika Håkansson Kallin, skolbibliotekarie vid Centralskolan i Märsta.

– Poesi är ett sätt att ventilera. Du får en röst och säger saker som andra människor kan relatera till. Det skapar en slags gemenskap. Jag vet att jag vill hålla på med poesi i framtiden, säger Zeinab Dhahad, 17 år från Bredäng, vinnare av Ortens bästa poet 2022. En tävling som startade 2015 och arrangeras av föreningen Förenade Förorter.

Inspiration inför Läslovet

Den 26 augusti hölls en digital inspirationsdag fylld av exempel och idéer inför Läslovet, tankar om årets tema POESI och om READ HOUR den 8 september. Seminariet är textat och finns att ta del av här.

Moderator var journalisten Gunilla Kindstrand. Bland de medverkande fanns:

Mårten Melin, författare
Mats Malm, Svenska Akademien och Litteraturbanken
Elin Lucassi, förlagschef och vd för En bok för alla
Anna Nordlund, litteraturvetare och lärarutbildare
Tammi Gustafsson Nadel, Skolverket
Ulrika Håkansson Kallin, skolbibliotekarie
Nora Khalil, författare och lärare
Laura Mendez Edkvist, projektledare och frilansande förlagsredaktör Författarcentrum Öst
Michael Wiander, författare som arbetar med skrivande i skolan tillsammans med
Janira Brinaru, lärare på Sverigefinska skolan
ADAAM, hiphopartist
Hilma Olsson, förläggare Hegas förlag
Hélène Boëthius, grundare och ordförande ALEF, Adult Learning and Empowerment Facilitators
Sepenta Sarhadi, Olivia Nilsson och Carl Blomqvist, tre unga Läsande förebilder Stina Ekblad, skådespelare

Hela programmet finns längre ner.

Axplock av evenemang inför och under LÄSLOVET vecka 44

Skrivworkshop för barn 10 till 13 år på Haparanda stadsbibliotek
Är du mellan 10-13 år? Tycker du om att skriva? Kom och skriv med oss på biblioteket! Allt material ingår. Läs mer

Mittlitt – Västernorrlands litteraturfestival
Den 18-31 oktober äger litteraturfestivalen Mittlitt rum i Timrå. Temat i år är Förändring. Under Läslovsveckan kan man ta del av sagostunder, skrivarstuga, musikteater, Bamseutställning om källkritik, författarbesök, mysterielösning och pyssel. Läs mer

TJUVSTART: Kulturnatta i Göteborg
Årets datum för Kulturnatta är 25 oktober. Festivalen arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med det fria kulturlivet. Kulturnatta är en festival av alla, för alla. Vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller kvällsöppet. Läs mer

Poesibingo med fika på Luma bibliotek
Den 29 oktober kl. 15-16 läser bibliotekarierna dikter och sjunger för barn mellan 6 och 12 år, som ska försöka urskilja ett specifikt ord och fylla i det på bingobrickan. Biblioteket bjuder på fika. Fina priser! Läs mer

Comic Con Stockholm på Stockholmsmässan
Den 1-3 november pågår Nordens största event för populärkultur. Det blir aktiviteter från film och TV, cosplay i världsklass, träffar med populära skådespelare, serietecknare och digitala kreatörer. Läs mer

Bli detektiv med Lasse och Maja på Polismuseet i Stockholm
Doris och Ranghild har blivit bestulna på sina diamantringar. Lasse och Maja behöver få hjälp att hitta tjuven och få tillbaka ringarna. Centrummysteriet är ett spännande och lite klurigt spår som barn från 7 år och vuxna kan lösa tillsammans. Alla som löser mysteriet kan vara med och tävla om fina priser. Läs mer

Black Out Poetry på Haparanda stadsbibliotek
Skriv en dikt med Black Out Poetry-metoden och du kan vinna en bok. Hämta anmälningsblankett på biblioteket. Läs mer

Hornstulls centrum i Stockholm firar Läslov hela veckan
Bli en monsteragent på Läslovet! Under hela lovet gästar Nelly Rapp Hornstull Centrum. Bemästra Monsterakademiens tre L: Lärdom, Lugn och List och bota en varulv! Om du klarar provet blir du en monsteragent precis som Nelly Rapp i den populära bokserien och filmerna. Hämta ut ett eget Monsteragentkort hos Akademibokhandeln i Hornstull, och tävla om bokpriser. Läs mer

Aktiviteter för hela landet

Svenska Akademiens diktantologi Tid för poesi
En diktantologi avsedd för barn i mellanstadieåldern. En syskonbok till En bro av poesi som gavs ut 2021 tänkt för landets sexåringar. Lagom till Läslovet 2024 får alla skolor i Sverige som har årskurs fem var sin klassuppsättning. Tid för poesi är utgiven av Svenska Akademien och förlaget En bok för alla. För urvalet i de bägge diktböckerna står litteraturvetarna Ann Boglind och Anna Nordlund.

Litteraturbankens diktsamling Min hand är längtan
Inför årets Läslov erbjuder Litteraturbanken diktsamlingen Min hand är längtan med femtio dikter om kärlek ur sina samlingar. Den riktar sig framför allt till gymnasister men har dikter för alla som var och en kan läsa på webben eller ta ner till sin mobiltelefon eller läsplatta.

Länk för nerladdning
Länk att läsa på webben

I nu aktuella BAMSE nr 16 finns två roliga pyssel där man får öva på rim.

Barnens biblioteks temapaket om poesi
Barnens bibliotek har tagit fram ett temapaket om poesi där de har samlat intervjuer, tips på diktböcker och inspiration för dig som vill skriva poesi.

Pressbyrån blir Ordbyrån
Lagom till Läslovet lanseras spelet Ordbyrån i Pressbyråns app där man som användare ska gissa sig fram till ett ord med hjälp av bokstäver.

Författarbesök med Sarah Sheppard
Kom och träffa författaren bakom flera böcker om dinosaurier och om djuren i staden:
26 okt Olofströms bibliotek kl. 11
27 okt Stenhamra bibliotek (Ekerö) kl. 14
28 okt Ljungskile bibliotek (Uddevalla) kl. 13
29 okt Kalmar stadsbibliotek kl. 13

Skrivarverkstäder
Runtom i landet anordnas ett antal skrivarverkstäder. Bland annat i Haparanda, Haninge, Örebro och Stockholm. Så vässa pennan ordentligt och bli nästa författarproffs!

Pyssel
Pysselstunder anordnas på många platser i landet. Bland annat i Luleå, Ulricehamn, Askeryd och Lilla edet. Pyssla vänskapstavlor, dinosauriemobiler, halloweenmonster, lampskärmar, pärlplattor, origami, spöken och fladdermössgirlanger av löv. Släpp fram kreativiteten och skapa!

Högläsning
Kom och lyssna på högläsning under Läslovet. Sagostunder anordnas i bland annat Trelleborg, Kumla, Eksjö och Eskilstuna. Slå dig till ro och njut.

Inspirationsdagen 26 augusti

Ett webbinarium via Zoom fyllt av exempel och idéer inför Läslovet. Och mycket om årets tema POESI. Och om READ HOUR 8 september. Hela evenemanget finns textat på: www.läslov.se

Inslag och medverkande:

PRESENTATION AV DAGEN OCH TEMAT POESI, OCH AV READ HOUR
Gunilla Kindstrand, programledare/moderator
Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare, Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV
Johan Unenge, tecknare, författare, talesperson för Nätverket LÄSLOV

TID FÖR POESI
Mårten Melin, författare, läser sin dikt Inte mera vän från 2016 (bild Elisabeth Widmark)
Mats Malm, ständig sekreterare Svenska Akademien, och föreståndare för Litteraturbanken
Elin Lucassi, förlagschef och vd för En bok för alla
Anna Nordlund, litteraturvetare och lärarutbildare
Tammi Gustafsson Nadel, undervisningsråd Skolverket
Mats Malm väckte idén till årets tema POESI, efter att Svenska Akademien gett ut En bro av poesi som genom Skolverket distribuerades till alla elever som började förskoleklass 2021. Inför Läslovet 2024 ger Svenska Akademien ut diktboken Tid för poesi riktad till mellanstadiet, även nu i samverkan med Skolverket och En bok för alla. Boken skickas i klassuppsättningar. För urvalet i de bägge diktböckerna står Ann Boglind och Anna Nordlund.

DIKTER ÖPPNAR UPP SPRÅKETS MÖJLIGHETER
Ulrika Håkansson Kallin, skolbibliotekarie vid Centralskolan i Märsta.
En skola med elever från ett 60-tal länder som arbetar mycket med dikter.

DIKT UR TID FÖR POESI
Nora Khalil, författare och lärare, läser sin dikt snälla låt det inte vara min bror från 2019.
Nora Khalil har varit nominerad till bland annat Augustpriset och finalist i tävlingen Ortens bästa poet som startade 2015 och arrangeras av föreningen Förenade Förorter.

ÅTTA POETER TAR POESIN TILL SKOLAN
Laura Mendez Edkvist, projektledare och frilansande förlagsredaktör Författarcentrum Öst som satsar på poesi för 10-åringar med det läsfrämjande projektet P som i poesi. Satsningen vänder sig till elever i årskurs 4 i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm, Uppsala och Örebro, som möter en poet under två tillfällen och arbetar med poesi i klassrummet.

ELEVER SKRIVER POESI
Michael Wiander, författare som arbetar med skrivande i skolan. Janira Brinaru, lärare på Sverigefinska skolan i Stockholm som 2023 mottog Svenska Akademiens svensklärarpris. Under tre år har de arbetat med elevers skrivande av poesi i årskurs 1-6. En diktsamling med ett urval av elevernas dikter ges ut av Idus förlag.

POETEN I LURARNA
ADAAM, hiphopartist och Grammy-vinnaren från Märsta som var 15 år när han slog igenom. Nu debuterar han på Hegas förlag med en poesibok för ungdomar där han berättar om kärleken till orden, musiken och om rollen som förebild för barns och ungas läsning.
Hilma Olsson, förläggare Hegas förlag.

READ HOUR SVERIGE 8 SEPTEMBER KL. 19.00
Elisabet Reslegård, projektledare för Read Hour Sverige som i år en läsande helg med start fredag 6 september och final söndag 8 september kl. 19.00 på FN:s läskunnighetsdag. Det drivs i Sverige av Läsrörelsen med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Svensk biblioteksförening. Och med mängder av samarbetspartners – inte minst från Nätverket LÄSLOV och med Skolverket. På www.readhoursverige.se, finns 311 Läsande förebilder. Hélène Boëthius, grundare och ordförande för ALEF Adult Learning and Empowerment Facilitators, om analfabetism och läskunnighet i världen som uppmärksammas av Read Hour.

TRE LÄSANDE FÖREBILDER FÖR READ HOUR SVERIGE
Sepenta Sarhadi, 11 år, gillar spänningen och alla känslor som böcker väcker. Olivia Nilsson, 8 år, hamnar i en annan värld när hon läser och hör inte när någon ropar. Carl ”Carl boktipsar” Blomqvist, 10 år, inspireras av läsningen att stå på sig bättre. De tre läste förra året hundratals böcker var.

POESI VECKA 44 – OCH READ HOUR DEN 8 SEPTEMBER
Gunilla Kindstrand, Elisabet Reslegård och Johan Unenge summerar dagen.

DIKT UR TID FÖR POESI
Stina Ekblad, skådespelare, läser dikten Biet och duvan av Anna Maria Lenngren från 1794 (bild Marcus Jernberger).

Mer inför Läslovet 2024

Barn- och ungdomsbokskatalogen 2024/25
Lagom till årets LÄSLOV vecka 44 är Kulturrådets nya Barn- och ungdomsbokskatalog här. Den är sprängfull av lästips, pyssel och inspirerande artiklar för barn och unga.

För mer information

Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV, 070-625 81 74, reslegard@yahoo.se.

Elisabet Reslegård är talesperson för LÄSLOV tillsammans med Johan Unenge, författare, tecknare och tidigare Läsambassadör, styrelseledamot i Läsrörelsen, 070-536 38 39, johan@kickflipab.se

www.läslov.se
www.readhoursverige.se
www.lasrorelsen.nu

Bifogas

Pressbild Mårten Melin
Foto: Bodil Johansson Elakkanin Photography

Pressbild Nora Khalil
Foto: Daniela Spiroska

Pressbild, framsida Tid för Poesi

Pressbild, framsida Min hand är längtan

Resultat av satsningen LÄSLOV vecka 44

Nätverket LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete som startade 2015. Läslov drivs av Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk med i dag 85 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet, något som statsminister Stefan Löfven anslöt sig till i sitt sommartal i augusti 2016.

Läslovet har fått genomslag i politiken på flertalet sätt sedan starten. I budgetpropositionen 2016/2017 under rubriken Läsfrämjande insatser fanns texten: ”För att stötta Läsrörelsens initiativ Läslov v. 44 har regeringen bl.a. för avsikt att ge stöd till läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.” Det innebar extra ekonomiskt stöd via Kulturrådet till bland annat bibliotek för att kunna arrangera läsfrämjande aktiviteter under skollov.

Våren 2018 gav regeringen också direktiv till Skolverket att stärka Läslovet.


Läs pressmeddelandet här (pdf)