I dag läser hela Sverige

Den ideella Föreningen Läsrörelsen är den samlande kraften i Sverige för Read Hour Sverige, under FN:s läskunnighetsdag den 8 september. En symbolisk timme kl. 19-20 (likt Earth Hour) med lustläsningen i centrum som genomförs med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft. Skolverket har uppmuntrat skolorna att arrangera en festdag för läsning den 8 september. 162 Läsande förebilder har anslutit sig, bland andra partiledare och språkrör från samtliga riksdagspartier. Men läsande förebild nr. 1 är Sepenta Sarhadi, 9 år, och storläsare av rang som inspirerar och läser för andra barn. Gå in på hemsidan och frossa i lästips.

Nätverket LÄSLOV uppmärksammar dagen, över hela landet – med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag – liksom företag som Story House Egmont, Pressbyrån, Bonnierförlagen och Storytel. Tidskrifter och dagstidningar upplåter utrymme för helsidesannonser.

Inför och under den 8 september kommer mycket att synas på sociala medier med #ReadHourSverige och #ReadHour.

  • Satsningen Read Hour är för att stärka läsningen i alla former – med ögon, öron och fingrar. Tillgången till ett rikt språk är en förutsättning för demokratin, säger Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård.

Read Hour startades av Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland 2019 – och sprider sig. Allt beskrevs utförligt i Läsrörelsens pressmeddelande från den 22 augusti.

Andra Läsande förebilder är Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare för FN, Nicolas Lunabba, verksamhetsledare för Hela Malmö, Flora Wiström, bloggare, Gift Blessing, rapartist, Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Beppe Singer, författare och programledare, och Hanna Marklund, tidigare fotbollsspelare och lärare.

För mer information och kontakter:
Karin Schyffert, Senior PR Advisor Friends Agenda
070-261 56 44, karin.schyffert@friendsagenda.se


Ladda ner pressmeddelandet (pdf)