Måndag 26 oktober börjar Läslovet, en vecka då alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – kan ta del av kreativa och inspirerande aktiviteter landet över. Temat i år är HÖGLÄSNING.

Vi lever i Coronans tid, men under vecka 44 förändras Sverige. Från norr till söder vrids och vänds det på allt vad läsning, berättande och skrivande kan vara. Många av evenemangen sker på oväntade platser. Utforska de hundratals aktiviteter som äger rum landet över vecka 44 på www.läslov.se/kalendarium

Årets tema är HÖGLÄSNING
I dag läggs två nygjorda filmer om HÖGLÄSNING upp på Läslovets och Läsrörelsens hemsidor, med länkar från Bokmässans hemsida:

JENS LAPIDUS OM HÖGLÄSNING
Journalisten Gunilla Kindstrand intervjuar författaren och f d advokaten Jens Lapidus om hur han läser för sina barn, och hur hans föräldrar läste för honom.

MOLLY BLOM OM ”LÄS HÖGT”
Journalisten Gunilla Kindstrand intervjuar Molly Blom som 2017 var med och vann LÄS HÖGT i Uppsala. En tävling där tre elever i årskurs 8 – från flera skolor – i finalen tävlar mot varandra. Satsningen startades 2001 av författaren Mats Wahl och svenskläraren Lars Burstedt.

Filmerna är producerade av Farid Mädjé, Hecto Labs, för Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV i anslutning till temat LÄS! LÄS! LÄS! på Bokmässan 2020 och 2021.

På Bokmässan Play finns också temats nio profilseminarier och mängder av andra seminarier med författare och andra att ta del av. 

Inspirationsdagen 7 september var ett webbinarium via Zoom fyllt av exempel och idéer inför Läslovet. Och mycket om årets tema HÖGLÄSNING. Webbinariet följdes av 750 deltagare runt om i landet – och även i nordiska länder – och finns att ta del av på www.läslov.se

Moderator var journalisten Gunilla Kindstrand. Bland de medverkande fanns skådespelaren Tomas Bolme, författaren och journalisten Josefine Sundström och David Batra, ståuppkomiker och skådespelare.

I anslutning till temat HÖGLÄSNING har Peter Alsbjer, regionbibliotekarie Örebro län, efter kontakt med ALIS tagit fram ett PM om högläsning.

Axplock av evenemang inför och under LÄSLOVET vecka 44

Läslov med Kulturhuset Stadsteatern
Kulturhuset Stadsteatern firar Läslovet med en uppsjö aktiviteter för barn och unga i de fyra kulturhusen: Sergels torg, Husby, Vällingby och Skärholmen. Man kan bland annat animera film, dansa streetdance, träffa fotbollsspelaren och artisten Martin Mutumba, skriva och rita väsen tillsammans med PAX-författaren Ingela Korsell eller gå på poesi-verkstad med Nachla Libre. Läs mer på www.kulturhusetstadsteatern.se/laslov

Spökhuset Junibacken
Under Läslovet är det premiär för en ny spökföreställning baserad på Astrid Lindgrens novell ”Skinn Skerping – hemskast av alla spöken i Småland”. Det blir också spökjakt och pysselverkstad varje dag. Missa inte heller att alla barn som kommer utklädda får en glass! Läs mer på www.junibacken.se/laslov-pa-junibacken

Lördagsutmaningar i Säter
Biblioteken i Säter bjuder på massa Läslovskul. Bland annat författarbesök av Johan Anderblad från Bolibompa, brädspelsdag och Lördagsutmaningen. Läs mer på www.bibliotek.sater.se

Robotbygge i Örebro
På Örebro bibliotek kan man prova på att bygga robotar eller skapa med Komtek. Dessutom kommer det att spelas barnjazz och vandringsföreställningen ”Hej alla monster” sätts upp. Läs mer på www.bibliotek.orebro.se

Rys och mys i Eksjö
Eksjö stadsbibliotek anordnar spännande aktiviteter. Författaren Katarina Genar kommer på besök och pratar om läskiga böcker, spöken, spänning och mystik. Det blir filmvisning av Hotell Transylvanien 3 i höstrusket. Dessutom kan man testa på Bloxels, en platta där man kan skapa egna dataspel. Läs mer på www.eksjo.se/bibliotek

Monsterjakt i Eskilstuna
I Eskilstuna kan man leta monster i fönstren, och vara med i utlottningen av fina priser, eller delta i en digital manga- och kawaiikurs. Läs mer på www.bibliotek.eskilstuna.se/web/arena

Bokregn under Läslovet i Eskilstuna och Torshälla
Måndag 26 oktober delar Stadsbiblioteket och Torshälla bibliotek ut böcker till barn och unga.
Under Läslovet med start fredag 23 oktober till söndag 1 november ordnar kommunen, föreningar och andra verksamheter aktiviteter för barn och ungdomar. Lovaktiviteterna finns samlade på www.eskilstuna.se/ung

Filmverkstad i Skutskär
Biblioteket i Skutskär bjuder in till att prova på rollspel med Niklas Karlsson, dramapedagog. Eller prova att göra egen stopmotion-film med hjälp av en iPad. Läs mer på www.biblinord.se

Mumindalen kommer till Köping
I år är det 75 år sedan Tove Jansson gav ut den första boken om Mumintrollen. Det firar Köpings kommun med en musikföreställning för hela familjen med visor från Mumindalen. Under Läslovsveckan kan man också hämta en pysselpåse eller gå på tipspromenad med trolltema. Läs mer på www.koping.se

Sjumilaskolans Läslovsutmaning
Sjumilaskolan i Göteborg anordnar Läsbingo. Läs i 10 minuter och kryssa över en bubbla. Den som klarat alla 10 utmaningar kan vinna ett pris.

Fira Läslovet med LasseMaja
I år anordnas flera LasseMaja-aktiviteter runtom i Sverige. Det blir pyssel för skaparsugna barn i Oxelösund, tipsrunda med Martin Widmark-tema i Torslanda och LasseMaja-kalas med mysterievandring, fika och pyssel i Borås. Dessutom anordnar Barnens bibliotek ett quiz om Martin Widmarks böcker där det finns chans att vinna en av hans böcker.

Skrivarverkstäder
Under Läslovet anordnas flera skrivarverkstäder. Bland annat i Kungälv, i Linköping, med Halloween-tema, och i Danderyd, med författarsamtal. Så vässa pennan ordentligt och bli nästa författarproffs!

Aktiviteter för hela landet

Bli Bamses nästa röst
Egmont och Readly letar efter Sveriges bästa högläsare. Spela in en Bamsesaga och lämna in ditt bidrag senast 7 november på www.bamse.se/hoglasning

Högläsningstips med Bamse
I nu aktuella Bamsetidningen och på Bamses hemsida finns tips att tänka på när man läser högt, både för föräldrar och barn. Bamseredaktionen har också tagit fram en lärarhandledning med olika övningar för högläsning. Läs mer på www.bamse.se/hoglasning/tips-och-lararhandledning-om-hoglasning

Inspirationsdagen 7 september
Ett webbinarium via Zoom fyllt av exempel och idéer inför Läslovet. Och mycket om årets tema HÖGLÄSNING. Hela evenemanget finns på www.läslov.se/inspirationsdagen-7-september

Medverkande och inslag: 

Gunilla Kindstrand, programledare/moderator
Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare, Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV
Johan Unenge, tecknare, författare, talesperson för Nätverket LÄSLOV

OM HÖGLÄSNING
Tomas Bolme, skådespelare och en av Sveriges främsta inläsare av böcker. Hur gör han?

EN BRO AV POESI
Boken En bro av Poesi med äldre och nyare dikter för högläsning och samtal är en gåva från Svenska Akademien till alla barn som börjar förskoleklass hösten 2021. Den rikt illustrerade antologin distribueras av Skolverket och ingår i arbetet med Läslovet både 2020 och 2021. Diktboken med samtalsförslag är sammanställd av Ann Boglind och Anna Nordlund. Satsningen presenteras även av Mats Malm/Svenska Akademien, Eja Embretsson/En bok för alla och Tammi Gustafsson Nadel/Skolverket.

ANIARA – FINNS PÅ LITTERATURBANKEN
Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken berättar.

LÄS TILLSAMMANS                  
Josefine Sundström, författare och journalist.

VAD GÄLLER FÖR HÖGLÄSNING?
Astrid Nymansson, jurist på ALIS, och Peter Alsbjer, regionbibliotekarie Region Örebro.

LÄS PÅ OLIKA SPRÅK OCH MED OLIKA SINNEN
Ingrid Källström, barn och ungdomsstrateg på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

STAFETT MED INSPIRERANDE INSLAG FÖR LÄSLOVET
• Maria Lorentzon, bibliotekarie Stockholms stadsbibliotek, om den stora kampanjen för att högläsa för varandra och i olika miljöer.
• Linda Nilsson Westerdahl, huvudredaktör polarbibblo.seom digitala satsningar i Norrbotten.
• Daniel Hamrin, nordisk innehållschef Readly, om kampanjen Här föds en läsare.
• Amanda Flinck, skolbibliotekarie Sjumilaskolan och Jättestensskolan, om idrott och läsning med BonnierHoops Läsutmaningar.
• Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig Egmont Publishingoch Charlotta Borelius, chefredaktör Bamse om Högläsningskampanj och tävling.
• Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef Läsfrämjarinstitutet, om Läslandet och fyrdimensionell högläsning.

HÖGLÄSNING – EN DEL I ALFABETISERING
Inför Internationella läskunnighetsdagen 8 september medverkade Hélène Boëthius, grundare och arbetande ordförande för ALEF, Adult Learning and Empowerment Facilitators. Deras metod bygger på lång erfarenhet av utbildning för vuxna analfabeter – från 15 år – inspirerat av bland andra Paulo Freire. De arbetar bland annat i Uganda, Kongo-Kinshasa, Togo och Etiopien. 

TANKAR OM HÖGLÄSNING
David Batra, ståuppkomiker och skådespelare.

Resultat av satsningen LÄSLOV vecka 44

Nätverket LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete som startade 2015.

Läslov drivs av Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk med i dag drygt 80 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet, något som statsminister Stefan Löfven anslöt sig till i sitt sommartal i augusti 2016.

Läslovet har fått genomslag i politiken på flertalet sätt sedan starten. I budgetpropositionen 2016/2017 under rubriken Läsfrämjande insatser fanns texten: ”För att stötta Läsrörelsens initiativ Läslov v. 44 har regeringen bl.a. för avsikt att ge stöd till läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.” Det har inneburit extra ekonomiskt stöd via Kulturrådet till bland annat bibliotek för att kunna arrangera läsfrämjande aktiviteter under skollov.

Våren 2018 gav regeringen också direktiv till Skolverket att stärka Läslovet.

För mer information

Presskontakt: Frida Ekelin, koordinator Läsrörelsen, 076-221 44 66, frida.ekelin@lasrorelsen.nu

Talespersoner för LÄSLOV: Elisabet Reslegård, ordförande/ projektledare Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV, 070-625 81 74, reslegard@yahoo.se, Johan Unenge, författare, tecknare och tidigare Läsambassadör, styrelseledamot i Läsrörelsen, 070-536 38 39, johanunenge@telia.com

www.läslov.se

Läs pressmeddelandet här (pdf)