Bokmässans Bildningspris 2023 tilldelas Elisabet Reslegård

Bokmässans bildningspris tilldelas en person eller organisation som med bildning som verktyg arbetar för att främja samhällsutvecklingen genom att sprida kunskap, mobilisera och bidra till positiv samhällsförändring. I år riktar Bokmässan strålkastaren mot själva fundamentet, läsningen, och uppmärksammar en outtröttlig bildningsgärning, definierad av entusiasm, samarbete och innovativt tänkande. Elisabet Reslegård är 2023 års bildningspristagare.

Dyslexiveckan 2-8 oktober 2023

2 till 8 oktober 2023 är det Dyslexivecka. Årets tema är ”Rätten att utvecklas genom hela livet”.

Dyslexiveckan anordnas av:
Dyslexiförbundet, Svenska Dyslexiföreningen, Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn, Läsrörelsen, Svensk biblioteksförening.

Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård ingår i juryn för Dyslexipriset.

Hundratals Läsande förebilder stöttar Read Hour 8 september

Läsrörelsen är den samlande kraften för Read Hour Sverige, under FN:s läskunnighetsdag den 8 september. En symbolisk timme mellan klockan 19.00 och 20.00 med lustläsningen i centrum som genomförs med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft. Närmare 250 Läsande förebilder har hittills anslutit sig, bland andra partiledare och språkrör från samtliga riksdagspartier. Men läsande förebild nr. 1 är Sepenta Sarhadi, 10 år, och storläsare av rang som inspirerar och läser för andra barn.

INSPIRATIONSDAG inför Läslovet

Webbinarium via Zoom måndag 28 augusti kl. 13.30-15.30.

Moderator är journalisten Gunilla Kindstrand.
Några av de medverkande är Charlotta Borelius, Nicolas Lunabba, Mats Malm, Bob Hansson, Linnéa Björkman, Nina Cronee, Ilkan Celep, Michael Wiander.

Se det inspirerande programmet – och anmäl dig!